Wat kost een boekhouder voor eenmanszaken (ZZP)?
Wat kost een boekhouder? Deze vraag krijgen we dagelijks bij Admin Vergelijker. Omdat de ene eenmanszaak de andere niet is kunnen we daar geen eenduidig antwoord op geven. Om toch duidelijkheid te scheppen nemen we de gemiddelde ZZP’er en de gemiddelde boekhouder.
De gemiddelde eenmanszaak dient jaarlijkse zijn aangifte inkomstenbelasting in en doet elk kwartaal de BTW aangifte. Hij verzamelt en ordent zelf alle bonnen en facturen voordat hij deze doorstuurt naar de boekhouder.
Als we uitgaan gaan van bovenstaand gebruik in combinatie met een gemiddeld uurloon van de boekhouder van 60 tot 80 euro komen we jaarlijks uit op zo’n 600 euro.
Wil je ook het uitzoekwerk van bonnen en facturen uit handen geven aan je boekhouder dan kan je al snel op het dubbele rekenen. In dat geval zoekt de boekhouder ook alle facturen en bonnen bij elkaar.
Dus afhankelijk van de werkzaamheden die je uitbesteed kost een boekhouder je 600 tot 1200 euro per jaar. Als daar nog extra werkzaamheden bijkomen zoals een aangifte ICP (intracommunautaire prestaties) komen daar nog kosten bovenop.
Heb je als ZZP’er een boekhouder nodig?
Eenmanszaken hoeven hun administratie niet verplicht uit te besteden aan een boekhouder of accountant. Alleen bij andere rechtsvormen zoals een BV is een accountant verplicht.
Als ZZP’er kan je dus flink besparen door de boekhouding zelf doen. Zeker als je de kosten van een goed online boekhoudpakket tegenover de kosten van een boekhouder zet is uitbesteden steeds minder aantrekkelijk.
Kosten zijn niet de enige reden om zelf de boekhouding voor je eenmanszaak te doen. Je hebt namelijk meer controle over jee aangiften als je zelf jou boekhouding doet.
Afhankelijk van het soort boekhouder dat je in de arm neemt kan het gebeuren dat een boekhouder het niet al te nauw neemt met de regels. Zo ben je onbedoeld aan het frauderen terwijl het wel je eigen verantwoordelijkheid blijft. Je boekhouding is dan wel uitbesteed maar de verantwoordelijkheid voor het juist indienen blijft wettelijk gezien altijd bij jezelf.
Andersom zijn er ook boekhouders die de regels te zwart wit zien en de mazen van de wet niet willen toepassen waardoor je onnodig veel belasting moet betalen. Door zelf de touwtjes in handen te nemen kan je zelf bepalen welke fiscale regels je toepast tijdens het indienen van jouw aangiften.
Boekhoudprogramma voor ZZP goedkoper dan boekhouder
In het voorbeeld dat we eerder stelden kwamen we uit op een jaarlijkse kostenposten van 600 tot 1200 euro. Laten we de laagste waarde kiezen om de vergelijking objectief uit te voeren. Daarmee gaan we dus uit van 600 euro per jaar voor een boekhouder.
Zelfs met het meest kostbare online boekhoudpakket ben je goedkoper uit dan met een reguliere boekhouder. In dit geval bedoelen we het Essentials pakket van Exact boekhouden. Dit pakket kost 39 euro per maand, omgerekend 468 op jaarbasis. Dat is 132 goedkoper dan de gemiddelde boekhouder.
Voor een veel grotere besparing kan je terecht bij e-Boekhouden dat slechts 7,50 per maand kost, op jaarbasis 90 euro. Daarmee bespaar je per jaar minimaal 510 euro ten opzichte van een gemiddelde boekhouder.
Kleine zelfstandigen en starters kunnen een nog grotere besparing realiseren door te kiezen voor de gratis variant van Rompslomp. Met de gratis versie van Rompslomp kan je oneindig facturen en offertes maken en verzenden. Wil je meer functionaliteiten dan kan je kiezen voor een betaalde variant vanaf 5 euro per maand.