Online boekhouden voor webshops

Je hebt een webshop en je zoekt een online boekhoudprogramma. Waar moet je op letten? Wat kost het? En wat zijn de beste pakketten om de administratie van je webshop online bij te houden? Hieronder leggen we het stap voor stap uit.

Waar op letten bij het kiezen van een boekhoudpakket voor webshops?

Het kiezen van een boekhoudprogramma voor je webshop is net even anders dan het kiezen van een pakket voor de bakker op de hoek. Je webshop kan je namelijk slim koppelen aan diverse boekhoudprogramma’s. Zo kan je bijvoorbeeld voor elke order automatisch een factuur laten aanmaken in je boekhoudsysteem. Deze kan op zijn beurt weer automatisch toegevoegd worden aan de BTW aangifte voor het volgende kwartaal. Handmatig zouden dit meerdere handelingen zijn maar met het juiste online boekhoud abonnement gebeurt dit allemaal automatisch terwijl jij je kan concentreren op het uitbreiden van je business.

De meeste online boekhoudprogramma’s bieden ondersteuning voor meerdere webshop platforms zoals Shopify, Magento en WooCommerce. Hoewel de ondersteuning over het algemeen erg breed is adviseren we om vooraf goed te controleren of betreffende boekhoudpakket het platform van jouw website ondersteunt.

Kosten zijn niet geheel onbelangrijk als je een boekhoudpakket kiest. Ook als je webshop genoeg winst maakt is het simpelweg zonde om onnodig geld te spenderen aan onnodige kostenposten. De kosten voor online boekhouden beginnen bij ongeveer € 5,- per maand voor een instappakket. Er zijn zelfs gratis boekhoudpakketten op de markt, elk met bepaalde beperkingen.

Sommige boekhoudpakketten baseren de maandelijkse kosten onder meer op het aantal facturen dat je kan versturen. Dus als je een webshop hebt met een (zeer) hoog aantal orders per maand is het noodzakelijk om hier rekening mee te houden bij het kiezen van je boekhoudprogramma.

Boekhouder versus online boekhouden voor webshops

Kosten zijn een andere belangrijke pijler bij het kiezen van je nieuwe boekhoudpakket. Als je webshop met een gezonde marge draait wil je dat graag zo houden. Onnodig dure boekhouders helpen daar niet bij. De jaarlijkse kosten voor een boekhouder zijn minstens € 600,- tot € 1200,-. Deze bedragen zijn gebaseerd op een basisboekhouding zonder extra dienstverlening zoals een ICP aangifte.

Op basis van een instapprijs ben je zelfs met het duurste online boekhoudabonnement goedkoper uit dan met een traditionele boekhouder. De instapkosten van het duurste online boekhoudpakket zijn ongeveer € 39,- per maand, omgerekend € 468,- per jaar tegenover € 600,- voor een goedkope boekhouder.

Een nog grotere besparing kan je vinden bij marktleider E-Boekhouden. Daar betaal je voor een instappakket slechts € 7,50 per maand, omgerekend per jaar € 90,-. Zo bespaar je al snel € 510,- per jaar aan boekhoudkosten. Zeker als je een beginnende webshop hebt kunnen dit soort besparingen flink meehelpen.

Beste online boekhoudprogramma voor jouw webshop

Wat zijn de beste online boekhoudprogramma’s voor je webshop? Dat ligt aan je eisen en budget. E-Boekhouden is simpelweg het beste all round pakket op de markt. Deze software geschikt voor zowel eenmanszaken, MKB-ers als financiële professionals zoals accountants. Met een goede vanaf prijs van € 7,95 per maand is dit pakket voor vrijwel elke ondernemer toegankelijk.

Rompslomp is een prima alternatief dat zich volledig richt op ZZP-ers. Als MKB-er kan je dit pakket links laten liggen maar als eenmanszaak is dit zo ongeveer het beste abonnement dat je kan afsluiten. Om te beginnen kan je Rompslomp 100% gratis gebruiken om onbeperkt facturen te sturen. Om een API koppeling te gebruiken heb je wel een betaalde account nodig, verkrijgbaar vanaf € 5,- per maand.

Alle boekhoudpakketten vergelijken? Gebruik onze uitgebreide vergelijkingstool om het perfecte boekhoudprogramma voor jouw webshop te vinden.