Gratis online boekhouden

Gratis online boekhouden klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Wat zijn de opties? Waar moet je op letten bij het kiezen van een gratis online boekhoudprogramma? En is een gratis Excel template voor je boekhouding een goed idee of zijn er betere gratis mogelijkheden? In dit artikel leggen we het allemaal uit en helpen we je op weg om een gratis boekhouding op te zetten.

Waar op letten bij het vinden van een gratis online boekhoudprogramma?

Gratis online boekhoudprogramma’s lijken een utopie, toch zijn er een aantal goede opties om je hele bedrijfsadministratie kosteloos bij te houden.

Er zijn wel een aantal zaken waar je goed op moet letten bij het kiezen van je nieuwe boekhoudpakket. Zo verzamelen gratis programma’s vaak ongemerkt meer gegevens dan je lief is. Niet iedereen is er van gediend als bedrijven gegevens over jouw financiële situatie verzamelen. Let dus goed op het privacybeleid van je online boekhoudprogramma, zowel bij gratis als betaalde varianten.

Naast je privacy is het essentieel om een boekhoudpakket te kiezen dat bij jou bedrijfsvorm past. Zo zijn er veel pakketten die voornamelijk op het MKB gericht zijn. Deze zijn minder geschikt voor kleinere ondernemingen zoals eenmanszaken. Andersom zijn er ook veel pakketten specifiek ontwikkeld voor ZZP-ers. Deze voldoen meestal niet aan de uitgebreide eisen dat een een iets groter bedrijf stelt.

Omdat gratis boekhoudpakketten vaak bepaalde beperkingen hebben is het zaak om deze vooraf te kennen. Sommige gratis boekhoudsoftware stelt bijvoorbeeld beperkingen in op het aantal facturen en offertes dat je maandelijks kan aanmaken of inboeken.

Echt gratis? Het verschil tussen gratis en een proefperiode

Tot slot is er een groot verschil tussen pakketten die een gratis proefperiode aanbieden en boekhoudprogramma’s die echt gratis zijn. Bij proefperiodes krijg je een beperkte periode toegang tot het complete betaalde pakket. Deze periode varieert van een aantal dagen tot ongeveer een maand. Soms blokkeert de toegang na de proefperiode tot je betaling gedaan is. In andere gevallen gaat het abonnement na de proefperiode automatisch in tenzij je tussentijds opzegt. Let dus goed op of het programma echt gratis is.

Voor welke doelgroepen zijn gratis boekhoudprogramma’s ontwikkeld?

Gratis online boekhoudprogramma’s zijn voornamelijk ontwikkeld voor kleine of startende ondernemers, zowel eenmanszaken als MKB-ers kunnen hier gebruik van maken. Ontwikkelaars van deze software geven startende ondernemers bijvoorbeeld langere tijd gratis om de opstartkosten te verlagen. Zo is E-Boekhouden.nl voor startende ondernemers de eerste 15 maanden gratis. Rompslomp heeft ook een zeer goede gratis variant die simpelweg gratis is en blijft. Uitgebreidere functionaliteiten kunnen ontgrendeld worden te upgraden naar de betaalde variant.

Gratis Excel template voor boekhouding eenmanszaak

Waarom zou je een gratis Excel template gebruiken om de boekhouding van je eenmanszaak te voeren als je ook een gratis online boekhoudpakket kan krijgen? Hoewel veel gratis dingen op internet de moeite niet waard zijn kunnen we de gratis versie van Rompslomp van harte aanbevelen.

Rompslomp heeft een gratis online boekhoudpakket ontwikkeld speciaal voor eenmanszaken en ZZP-ers. De gratis variant geeft je toegang tot alle tools die je nodig hebt om je zakelijke administratie te voeren. Zo kan je onbeperkt facturen en offertes aanmaken en je eigen logo en huisstijl toevoegen aan de factuur. Daarnaast kan je de betaalstatus van facturen bijhouden, vreemde valuta boeken en onbeperkt gebruik maken van de online support.

Wil je jouw online boekhoudpakket verder uitbreiden? Dan kan je upgraden naar de betaalde versie van Rompslomp. De actuele prijzen kan je vinden in onze uitgebreide boekhoudprogramma vergelijker.