Eenmanszaak starten? Een Online Boekhoudprogramma doet het werk voor je!

Ga je starten met je eigen eenmanszaak, dan heb je een verplichting om een boekhouding te voeren. Dit klinkt misschien vervelend maar wie gebruik maakt van een online boekhoudprogramma zal merken dat een groot deel van het werk automatisch wordt gedaan.

Wat is een Online Boekhoudprogramma?

Een online boekhoudprogramma is administratie software die 100% in de cloud draait. Je logt in via een beveiligde website en kunt zo de administratie bijwerken. Alles wordt vervolgens opgeslagen in de cloud. Bij een online boekhoudprogramma kun je meestal ook gebruik maken van automatische bankkoppelingen en kant en klare BTW aangiften. De bankkoppelingen zorgen ervoor dat alle transacties van je bankrekening direct in je boekhouding worden verwerkt. Afhankelijk van hoe slim de software is zal deze ook het soort en type transactie gaan herkennen.

Wat kost een Online Boekhoudprogramma?

Hoewel er soms zelfs gratis boekhoudprogramma’s beschikbaar zijn kost dit in het algemeen wel geld. De tarieven van online boekhoudprogramma’s variëren van €5 tot €20 per maand met enkele uitgebreide pakketten die nog duurder kunnen zijn. De gratis varianten hebben vaak forse beperkingen in de software waar je vrij snel tegenaan zult lopen. Aangezien deze programma’s continu onderhouden en ge-upgrade wordt is een bedrag van €5 tot €20 per maand het dan ook zeker waard. Je kunt de boekhoudprogramma’s op adminvergelijker ook vergelijken op basis van prijs.

Kan ik zonder boekhouder?

In principe mag elke ondernemer zonder boekhouder werken zolang de administratie maar kloppend is. Het voordeel van een boekhouder is natuurlijk dat deze goed op de hoogte van de regelgeving is en het werk vaak sneller en beter zal doen dan je dit zelf kunt. Ook heb je hiermee een extra paar ogen wat de kansen op fouten verkleint. Voor kleine zelfstandigen en eenmanszaken is het echter met goede boekhoudprogramma’s erg goed mogelijk om zonder externe boekhouder te werken en zo kan deze software je snel geld besparen.