Boekhoudprogramma’s voor ZZP’ers

Boekhoudprogramma’s voor ZZP’er zijn in overvloed te vinden. Door de overvloed van keuzes is het lastig om erachter te komen wat de beste online boekhoudpakketten zijn. Waar moet je op letten bij het kiezen van boekhoudsoftware? Wat zijn de kosten? In dit artikel lees je alles over boekhoudprogramma’s voor ZZP’ers.

Waarom online boekhouden als ZZP’er?

Waarom kiezen steeds meer ZZP’er voor online boekhouden ten opzichte van een traditionele boekhouder? De belangrijkste factor is simpel: Geld. Zelf de boekhouding van je eenmanszaak bijhouden is vele malen goedkoper dan het door een boekhouder laten doen. Als we uitgaan van gemiddelde prijzen dan praten we over 60 tot 80 euro per uur voor een boekhouder. Dit tarief is afhankelijk van de specialisatie van de boekhouder, de ervaring die deze heeft en het gebied waarin hij opereert. In deze berekening gaan we er vanuit dat de boekhouder elk jaar aangifte inkomstenbelasting voor de ZZP’er indient en elk kwartaal de aangifte omzetbelasting verzorgt. In deze berekening houden we er rekening mee dat de ZZP’er zijn facturen zelf inlevert bij de boekhouder.

Op basis van 60 tot 80 euro per uur ben je al snel 600 euro op jaarbasis kwijt voor de basiszaken die bij de jaarlijkse IB aangifte en de BTW aangifte elk kwartaal horen.

De kosten voor een goed online boekhoudpakket voor eenmanszaken liggen stukken lager. Sterker nog, Rompslomp heeft een gratis variant aan die zeer goed werkt voor kleine en startende ZZP’ers.

Marktleider e-Boekhouden biedt haar online boekhoudpakket aan voor 7,50 per maand en geeft de gebruiker zeer solide boekhoudsoftware die door vele ZZP’er in gebruik is.

Het meest gebruikte boekhoudpakket van ondernemend Nederland is Exact. Hoewel Exact het duurste boekhoudpakket voor kleine ondernemers is valt het prijskaartje van 39 euro per maand te verantwoorden door de eindeloze mogelijkheden die het pakket biedt. Daarbij is Exact zeer gebruiksvriendelijk betrouwbaar.

Waar moet je als ZZP’er op letten bij het kiezen van een boekhoudprogramma?

Het belangrijkste aandachtspunt het kiezen van een online boekhoudpakket is de rechtsvorm waarvoor deze geschikt is. Sommige boekhoudprogramma’s zijn alleen geschikt voor MKB’ers of boekhouders. Als ZZP’er moet je boekhoudpakket geschikt zijn voor de administratie van een eenmanszaak.

Online boekhoudpakketten zoals Rompslomp specialiseren zelfs in eenmanszaken. Zo kan je met de gratis versie van Rompslomp onbeperkt facturen en offertes maken in je eigen huisstijl. Wil je extra functionaliteiten zoals urenregistratie of financiële overzichten zoals winst/verliesrekeningen, balansen en BTW overzichten dan kan je kiezen voor een betaalde variant.

De mogelijkheid om je bankrekening te koppelen aan je boekhoudpakket kan flink tijd besparen. Daarom adviseren we waar mogelijk te kiezen voor boekhoudpakketten met bankkoppeling. Controleer ook altijd of de bankkoppeling ook voor jouw eigen bank beschikbaar is. Niet elk boekhoudpakket ondersteunt elke bank.

Per boekhoudpakket verschilt soms of er aangifte mee gedaan kan worden en zelfs weke aangiften het pakket kan doen. Zo zijn er pakketten die geen enkele belastingaangifte kunnen indienen. In dat geval dien je de gegevens zelf in te vullen in de belastingaangifte app of via het ondernemersportaal van de belastingdienst.

Voor ondernemers on the go kan het van belang zijn dat het boekhoudpakket via een app in te zien of zelfs te bedienen is. Als dit voor jou belangrijk is controleer dan ook vooraf of jouw toestel geschikt is voor de app. Sommige boekhoudpakketten ondersteunen namelijk alleen Android of iOS.

Als je naast het boekhoudpakket gebruik maakt van een boekhouder kan het belangrijk zijn om de boekhouder toegang te geven tot dit systeem. Controleer samen met je boekhouder of het pakket compatibel is met de systemen van je boekhouder. Of nog beter: Doe je boekhouding zelf, dat kan tot honderden euro’s per jaar schelen.

Verder zijn er bedrijfsspecifieke zaken zoals het aantal facturen dat je per maand of per jaar kan versturen binnen je pakket. Idealiter kan je onbeperkt facturen en offertes sturen zonder bijbetaling.

Hoewel online boekhoudprogramma’s op de meeste apparaten goed werken is het aan te raden vooraf te controleren of het pakket goed werkt met de apparatuur die jij gebruikt. Over het algemeen hoef je je niet druk te maken als je een standaard computer of PC gebruikt maar niet alle online boekhoudpakketten werken even goed op je mobiel of tablet.

ZZP Boekhoudpakketten gratis proberen

Op basis van specificaties en ervaringen van anderen is het soms lastig kiezen. Daarom kan je de meeste online boekhoudpakketten een bepaalde periode gratis gebruiken.

Exact, het meest gebruikte boekhoudprogramma kan je 30 dagen gratis testen. In die 30 dagen kan je het pakket gratis uitproberen. Zeg je binnen 30 dagen op, dan betaal je niets. Wil je het pakket houden, dan hoef je niets te doen. Het abonnement start dan automatisch 30 dagen na het aanmaken van de account.

e-Boekhouden heeft een iets kortere proefperiode van 14 dagen maar start niet automatisch. Deze aanbieder is zeer laagdrempelig te proberen zonder dat je je druk hoeft te maken over het opzeggen van je abonnement.

Zoals we eerder in dit artikel al aanhaalden, Rompslomp heeft een zeer bruikbare gratis variant waarmee je naar hartelust kan offreren en factureren. Hoewel er meer boekhoudprogramma’s zijn met gratis varianten kunnen we deze niet aanraden gezien de functionaliteit van deze pakketten niet werkbaar is.