Boekhouding voor startende ondernemers

Veel starters zien boekhouding slechts als noodzakelijk kwaad. Jammer, want een goede boekhouding scheelt je jaarlijks uren, zo niet dagen uitzoekwerk. Hieronder leggen we uit met welke boekhoudkosten je als starter te maken krijgt en hoe je kiest tussen een boekhouder en een online boekhoudpakket.

Wat kost een boekhouder voor starters?

De kosten van een boekhouders voor startende ondernemers liggen gemiddeld op een minimum van € 600,- per jaar. Daarmee rekenen we met een gemiddeld uurloon van de boekhouder in combinatie met een jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting en elk kwartaal een BTW-aangifte. Als we uitgaan gaan van bovenstaand gebruik in combinatie met een gemiddeld uurloon van de boekhouder van 60 tot 80 euro komen we jaarlijks uit op zo’n 600 euro.

Daarbij zijn kosten voor het nodige uitzoekwerk en eventuele setup kosten niet meegerekend. Een basisboekhouder zonder fratsen of service heb je dus voor € 600,- per jaar.

Waar moet je als starter op letten bij het kiezen van een boekhoudprogramma

Als starter kan je de boekhouding natuurlijk in Excel doen maar online boekhouden maakt het tegenwoordig kinderlijk eenvoudig én voordelig om je bedrijfsfinanciën in een boekhoudpakket te verwerken.

Ondanks het grote aanbod aan kwalitatief goede boekhoudpakketten voor starters zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:

  • Schaalbaarheid
  • Kosten
  • Compatibility met rechtsvorm

Schaalbaarheid zorgt ervoor dat je boekhoudpakket meegroeit. Een voorbeeld hiervan zijn boekhoudpakketten waar de maandelijkse prijs gebaseerd is op het aantal facturen dat je maandelijks verstuurd. Vaak zijn deze pakketten erg aantrekkelijk geprijsd voor beginnende ondernemingen zo lang je maar een beperkt aantal facturen stuurt.

Kosten zijn bij de meeste starters één van de belangrijkste drijfveren om bepaalde diensten wel of niet af te sluiten. Sommige boekhoudpakketten spelen hier slim op in door zeer goedkope of zelfs gratis boekhoudpakketten aan te bieden. Let bij het afsluiten van je online boekhoudpakket altijd goed op of de kosten na een bepaalde periode omhoog gaan. Zo zijn er pakketten op de markt die een eerste periode van bijvoorbeeld een jaar gratis zijn voor starters maar daarna omgezet worden in betaalde abonnementen. Niets mis mee maar je moet er wel van op de hoogte zijn.

Rechtsvormen spelen een belangrijke vorm bij het kiezen van een online boekhoudpakket. Zo zijn er boekhoudpakketten die specifieke op startende ZZP’ers gericht zijn. Denk hierbij aan Rompslomp, het boekhoudpakket dat zelfs een zeer bruikbare gratis variant aanbiedt. Een BV zit fiscaal anders in elkaar dan een eenmanszaak en het boekhoudpakketten voor BV’s zijn meestal niet geschikt voor ZZP’er.

Beste boekhoudprogramma voor starters

Veel starters beginnen als ZZP’er. Sommigen blijven dat voor altijd terwijl de ander binnen no time een BV opricht. Anderen kiezen direct voor een BV of andere rechtsvorm. Al deze rechtsvormen hebben invloed op het soort boekhoudpakket dat bij jou startende onderneming past.

Sommige boekhoudpakketten zijn namelijk gericht op een bepaalde doelgroep zoals ZZP’ers of het MKB. Ook zijn er een aantal boekhoudpakketten die voor elke startende ondernemer geschikt zijn, ongeachte de rechtsvorm.

Het beste all-round boekhoudpakket voor starters richt zich dan ook op een brede doelgroep. Zowel ZZP’ers als MKB’ers met een BV kunnen terecht bij e-Boekhouden (bekijk de review). e-Boekhouden is zeer flexibel door losse modules die je naar behoefte kan toevoegen aan je boekhoudpakket. Zo is e-Boekhouden schaalbaar, het pakket groeit dus mee met jou onderneming. Ook als het wat minder gaat zit je goed bij e-Boekhouden. De opzegtermijn is slechts één maand. Je kan e-Boekhouden 14 dagen gratis proberen, na 14 dagen stopt je proefabonnement automatisch.

Exact is het meest gebruikte boekhoudpakket. Dat komt voornamelijk door de zeer hoge kwaliteit van deze software. Je kan zowel BTW- als ICP-aangiften indienen via Exact en het Plus pakket geeft je de mogelijkheid om 100 facturen per maand te sturen. Over het algemeen is dit meer dan genoeg voor de beginnende ondernemer. Groei je verder, dan is Exact Professional de beste keus. Bij het Professional pakket zijn de limieten op het aantal bankkoppelingen én de limieten op het aantal facturen verwijderd.

Rompslomp is de allerbeste keus voor startende ZZP’ers die op de portemonnee letten. Je kan Rompslomp namelijk volledig gratis gebruiken. Veel gratis software heeft zeer beperkte functionaliteit maar Rompslomp geeft je een volwaardig gratis boekhoudpakket voor ZZP’ers. De gratis versie biedt de aanmaak van een onbeperkt aantal facturen en offertes. Add-ons zoals urenregistratie zijn verkrijgbaar bij het Plus pakket van € 5,- per maand.