Aangifte omzetbelasting of BTW aangifte doen
Als ondernemer krijg je er ongetwijfeld mee te maken, omzetbelasting en BTW aangifte. Maar wat dat eigenlijk? En is er een verschil tussen de aangifte omzetbelasting en een BTW aangifte? In dit artikel leggen we je alles uit over deze twee termen en alles dat er mee te maken heeft.
Omzetbelasting en BTW, hetzelfde of twee verschillende belastingen?
Wat is het verschil tussen de aangifte omzetbelasting en een BTW aangifte? Logischerwijs een veelgestelde vraag omdat er twee termen voor dezelfde belasting gebruikt worden. Omzetbelasting en BTW zijn hetzelfde. Er is dus geen verschil tussen deze twee zaken.
Aangifte indienen over je omzetbelasting of BTW
Aangifte indienen over je omzetbelasting ofwel BTW kan je op verschillende manieren doen. Via Mijn Belastingdienst Zakelijk kan je zelf alle berekeningen uitvoeren en de juiste gegevens invoeren. De gegevens die je invoert haal je uit je eigen administratie, bijvoorbeeld een Excel sheet of een facturatiesysteem.
Online boekhoudprogramma’s maken deze frustrerende handeling eenvoudiger. Doordat alle facturen al in je online boekhoudsysteem staan is het veel eenvoudiger om de juiste gegevens in te dienen. Zo ben je sneller klaar en voorkom je dat je een foutieve BTW aangifte doet.
Omzetbelasting berekenen
Omzetbelasting berekenen is relatief simpel als je weet waar je rekening mee moet houden. Een alternatief voor deze foutgevoelige methode is het gebruik van een online boekhoudprogramma. Boekhoudsoftware berekent op basis van je in- en uitgaande facturen hoeveel omzetbelasting je moet betalen of mag ontvangen.
Naast het feit dat online boekhoudpakketten vele malen eenvoudiger werken dan handmatige berekeningen bespaart het elk kwartaal een zee aan tijd. Zo hoef je niet alles na te rekenen, de berekening voor je omzetbelasting komt immers uit hetzelfde systeem.
Suppletie omzetbelasting, wat is het en wanneer pas je het toe?
Als je een fout hebt gemaakt bij het indienen van je aangifte omzetbelasting kan je deze corrigeren door middel van suppletie. Je vult de gegevens van een eerder ingediende aangifte aan en op basis van de laatste bekende gegevens berekent de Belastingdienst je aangifte opnieuw.
Kom je erachter dat je teveel of te weinig BTW betaald hebt, dan ben je wettelijk verplicht om een suppletie omzetbelasting in te dienen. Doe je dit niet en constateert de fiscus dit, dan kan je een vergrijpboete verwachten.
Geen omzet. Moet je nu toch een BTW aangifte indienen?
Ja. Ook als je geen omzet hebt dien je wel een BTW aangifte in te dienen. Doe je zit niet dan kan je van de belastingdienst een naheffingsaanslag verwachten. Deze aanslag berekent de fiscus op basis van een inschatting. Over het algemeen valt deze relatief hoog uit. Bovenop het vaak te hoog geschatte bedrag krijg je een boete voor het niet of te laat indienen van je aangifte. Het kan zelfs voordelig zijn om aangifte te doen als je geen omzet hebt. Zo kan je de BTW over gemaakte kosten terugkrijgen.
Omzetbelasting te laat ingediend? Wat nu?
Als je aangifte omzetbelasting te laat is ingediend kan de belastingdienst je hiervoor een boete opleggen. De ervaring leert dat je deze niet direct krijgt als je eerder meerdere keren op tijd je aangifte en betalingen gedaan hebt. Hoewel dit prettig is als je het een keer vergeet kan je erop rekenen dat je een boete krijgt als je de tweede keer te laat bent.
Welk BTW tarief is op mijn bedrijf van toepassing?
Voor verschillende soorten bedrijven gelden en andere BTW tarieven. Zo is het BTW tarief voor de meeste diensten en goederen 21% maar dit kan afwijken op basis van de diensten en/of goederen die jou bedrijf levert. Naast de gebruikelijke 21% is er een lager BTW tarief van 9% voor specifieke diensten en goederen. Onder bepaalde voorwaarden kan er ook 0% BTW berekend worden. Bijvoorbeeld over facturen die naar het buitenland verstuurd worden of in een aantal gevallen binnen de bevoorrading en schepen en binnen de visserij. Tot slot kan je als ondernemer ook vrijgesteld worden van de BTW.
Wijziging kleineondernemersregeling en BTW
Voorheen was het toegestaan om de BTW als ondernemer te houden als het verschil tussen de betalen en te ontvangen BTW minder was dan € 1883,-. Vanaf 2020 is deze regeling niet meer van kracht en dien je de BTW simpelweg af te dragen, ook als het om relatief lage bedragen gaat.