Aangifte omzetbelasting indienen voor ZZP’ers

Samen met het indienen van de aangifte inkomstenbelasting is het een van de minst geliefde bezigheden van menig ondernemer. Vier keer per jaar dienen ondernemers de aangifte voor omzetbelasting in bij de belastingdienst. Maar wat is omzetbelasting precies? Wanneer moet de aangifte uiterlijk ingediend zijn? En wat is de makkelijkste manier om je omzetbelasting in te dienen? In dit artikel leggen we het stap voor stap uit.

Is de aangifte omzetbelasting hetzelfde als een BTW aangifte?

Veel ondernemers hebben het over de BTW aangifte als ze de aangifte omzetbelasting noemen. BTW en omzetbelasting is precies hetzelfde en kan onderling afwisselend gebruikt worden. BTW is de afkorting voor Belasting Toegevoegde Waarde. Dit is een belasting die door de Nederlandse staat is toegevoegd op geleverde goederen en dienstverlening. Sommige goederen en diensten zijn vrijgesteld van BTW. Op deze zaken kan je geen BTW berekenen of terugvragen in je aangifte.

Hoe werkt een BTW aangifte?

In je aangifte omzetbelasting laat je de belastingdienst elke maand, kwartaal of elk jaar weten hoeveel BTW jij hebt ontvangen en hoeveel BTW jij aan anderen hebt betaald. Alle uitgaven met BTW waarvan je een factuur of bon hebt kan je verrekenen met de te betalen BTW. Onderaan de streep blijft er een bedrag over dat je aan de belastingdienst dient te betalen of juist terug krijgt. Als je meer BTW hebt ontvangen dan dat je hebt betaald dan moet je betalen. Heb je meer BTW betaald dan ontvangen, dan krijg je geld terug.

Wanneer moet je aangifte omzetbelasting gedaan zijn als ZZP’er?

Aan het begin van elke nieuwe periode dien je jouw aangifte omzetbelasting over de laatst verstreken periode in te dienen. Als je de aangifte per maand of kwartaal indient heb tot een maand na het verstrijken van de laatste periode de tijd. Bij jaarlijkse aangifte heb je drie maanden de tijd om je aangifte omzetbelasting in te dienen.

Voorbeeld bij jaarlijkse aangifte: Je doet jaarlijks aangifte en wil deze indienen over het jaar 2019. Omdat je jaarlijks aangifte doet heb je drie maanden de tijd om deze in te dienen. Je aangifte dient dus uiterlijk op 31 maart 2020 bij de belastingdienst ingediend te zijn.

Voorbeeld bij aangifte per maand: Je doet maandelijks aangifte en het is 1 maart. Je aangifte over februari dient voor 31 maart ingediend te zijn.

Voorbeeld bij indienen per kwartaal: Je doet per kwartaal aangifte. Het is 1 april dus het 1e kwartaal is net voorbij. Je aangifte over het eerste kwartaal dient voor 30 april ingediend te zijn.

Let op: Naast de aangifte dient ook het te betalen bedrag uiterlijk op deze datum op de bankrekening van de belastingdienst te zijn bijgeschreven!

Wat als ik mijn aangifte omzetbelasting te laat indien?

Als je moet betalen na het indienen van je BTW aangifte moet het te betalen bedrag voor de eerder genoemde deadline op de bankrekening van de belastingdienst zijn bijgeschreven. Ben je te laat, dan krijg je daarvoor mogelijk een boete. In sommige gevallen in de belastingdienst coulant. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je voor het eerst te laat betaalde, soms krijg je dan geen boete. Betaal je vaker te laat dan kan je steevast rekenen op een boete.

Zelf BTW aangifte indienen of uitbesteden?

Als ZZP’er maak je elke dag afwegingen om bepaalde zaken zelf te doen of juist uit te besteden. Afhankelijk van je eigen basiskennis, discipline en budget kan je ervoor kiezen om je BTW aangifte zelf te doen of juist uit te besteden aan een boekhouder.

Door zelf de aangifte omzetbelasting voor je eenmanszaak in te dienen heb je meer controle over het proces. Zo kunnen sommige boekhouders iets te soepel met de regels omgaan om de aangifte snel de deur uit te hebben terwijl jij alles netjes volgens de regels wil doen. Andersom zijn er ook boekhouders die te makkelijk omgaan met de regels en de grenzen opzoeken. Als je zelf jouw eigen aangiften indient ben je er zeker van dat alles volgens jouw principes verloopt.

Naast controle is het een stuk goedkoper om zelf de administratie voor je eenmanszaak de voeren. Gemiddeld kost een boekhouder voor ZZP’ers zo’n 60 tot 80 euro per uur, afhankelijk van de ervaring en marktwerking in bepaalde gebieden.

Per jaar ben je voor een boekhouder minstens 600 euro kwijt als je alleen de basiswerkzaamheden laat uitvoeren. We hebben het dan over en BTW aangiftes en de aangifte inkomstenbelasting.

In deze berekening gaan we er vanuit dat je zelf alle facturen, bonnen en kwitanties op een makkelijk te verwerken manier aanlevert. Wil je de boekhouder ook alles laten uitzoeken, reken dan op ongeveer het dubbele. Uitgaand van minimale werkzaamheden kost een boekhouder je dus 50 euro per maand.

Boekhoudpakketten voor ZZP’ers

Zelf BTW aangiftes indienen is een van de beste manieren om flink te besparen om je administratiekosten.

Het best geteste all round boekhoudpakket is e-Boekhouden. Dit pakket is zeer geschikt voor ZZP’er en kost slechts 7,50 per maand. Doorgerekend zijn de kosten van e-Boekhouden 90 euro per jaar terwijl een gemiddelde boekhouder je minstens 600 euro op jaarbasis kost. Dat is een besparing van 510 euro.

Zelfs als de de kosten van het duurste boekhoudpakket afzetten tegen de gemiddelde kosten van een boekhouder is het stukken voordeliger om een goed boekhoudpakket te kiezen. Exact Essentials kost bijvoorbeeld 468 euro per jaar tegenover een boekhouder van minstens 600 euro.

Voor startende ZZP’ers die strikt aan een budget gebonden zijn heeft Rompslomp een gratis variant. Hoewel veel gratis varianten zeer matig of beperkt werken heeft Rompslomp een uitermate bruikbare gratis variant.

Wil je meer weten over online boekhouden? Vergelijk alle pakketten met onze online boekhouden vergelijking.