Aangifte inkomstenbelasting indienen als ZZP’er
Inkomstenbelasting is een van de belastingen waar iedere ZZP’er mee te maken krijgt. Over het inkomen dat je vergaart dien je een gedeelte af te staan. De hoogte van dit bedrag komt tot stand door het indienen van je aangifte inkomstenbelasting. Als eenmanszaak ofwel ZZP’er is de aangifte inkomstenbelasting relatief simpel zelf te doen als je de juiste tools en kennis inzet.
Wat is het verschil tussen BTW/omzetbelasting en inkomstenbelasting?
BTW ofwel omzetbelasting staat compleet los van je aangifte inkomstenbelasting. Of je nou een eenmanszaak of BV hebt, deze twee belastingen hebben niets met elkaar te maken. Het zijn dus ook twee aparte aangiften die je niet tegelijkertijd kan indienen.
Aftrekposten voor ZZP’ers
Eenmanszaken hebben een aantal zeer voordelige aftrekposten tegenover andere rechtsvormen zoals een BV. Zo kunnen vrijwel alle ZZP’ers gebruik maken van MKB winstvrijstelling en zelfstandigenaftrek.
MKB winstvrijstelling stelt je vrij van het betalen van belastingen over een bepaald percentage van je winst. Na de zelfstandigenaftrek, eventuele startersaftrek en fiscale oudedagreserve af te trekken past de belastingdienst de winstvrijstelling automatisch toe. De toepassing van deze regel gebeurt tijdens de aangifte van je inkomstenbelasting.
Zelfstandigenaftrek is een aftrekpost voor ondernemers die aan het urencriterium voldoen, ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting én op 1 januari van het jaar nog geen AOW gerechtigde leeftijd hebben bereikt.
Startende ondernemers kunnen bovenop deze aftrekposten gebruik maken van startersaftrek. Daarvoor gelden wel een aantal voorwaarden zoals de regel dat je de afgelopen 5 jaar minimaal een jaar geen ondernemer was voor de inkomstenbelasting. Daarnaast mag je de startersaftrek de vorige 5 jaar niet meer dan 2 maal gebruik gemaakt hebben van deze regeling. Tot slot is er de voorwaarde dat je in geen van de afgelopen vijf jaren én het lopende kalenderjaar een geruisloze terugkeer uit een BV hebt gemaakt.
Wanneer moet je de aangifte inkomstenbelasting indienen als ZZP’er?
Na afloop van het jaar stelt de belastingdienst vast hoeveel inkomstenbelasting jij daadwerkelijk moet betalen. Door middel van het aanvragen van uitstel kan je de betaling van inkomstenbelasting zelfs oprekken tot twee jaar na het betreffende jaar. Dus als je uitstel aanvraagt over 2019 kan het zijn dat de inkomstenbelasting van die jaar op zijn laatst in 2021 hoeft te betalen.
In tegenstelling tot uitstel kan je er ook voor kiezen om je inkomstenbelasting maandelijks te betalen. Het grootste voordeel van maandelijks je inkomstenbelasting betalen is dat je precies weet hoeveel geld je over hebt. De kans dat je het geld uitgeeft is ook stukken kleiner bij maandelijkse betaling.
Inkomstenbelasting door boekhouder laten aangeven of zelf doen?
Je aangifte zelf indienen is in veel gevallen voordeliger dan het uitbesteden aan een boekhouder. Als we de gemiddelde kosten van een boekhouder aanhouden ben je zelfs met het duurste boekhoudpakket goedkoper uit. Kies je voor een goedkoper boekhoudpakket dan bespaar je als snel meer dan 500 euro per jaar.
Boekhouders rekenen gemiddeld zo’n 60 tot 80 euro per uur. Op jaarbasis kost dat minstens 600 euro als je de aangiften inkomstenbelasting en omzetbelasting uitbesteed. Via online boekhouden heb je zelf alle controle over je aangiften. Behalve dat je veel meer controle hebt over jouw aangifte kost het beste boekhoudpakket voor ZZP’ers je slechts 7,50 per maand. Zelfs als je voor de duurste boekhoudsoftware van 39 euro per maand zou kiezen ben je nog goedkoper uit.
Zelf je aangifte inkomstenbelasting indienen?
Online boekhoudpakketten voor ZZP’er maken het indienen van je aangifte makkelijk en simpel.
In onze vergelijking zien we e-Boekhouden keer op keer als beste uit de test komen. Door de losse modules is e-Boekhouden zeer flexibel. Voordeel van deze flexibiliteit is dat het pakket meegroeit met je bedrijf. Je kan dus klein starten en opschalen waar nodig.
Exact is het meest gebruikte online boekhoudprogramma met zeer uitgebreide functionaliteiten en hoog gebruiksgemak. Hoewel de prijs van Exact boekhouden relatief hoog ligt met 39 euro per maand is het alsnog stukken goedkoper dan een boekhouder.
Rompslomp is volledig ingericht om eenmanszaken te bedienen. Van A tot Z is alleen toegespitst op de kleine zelfstandige. Als startende ondernemers kan je Rompslomp zelfs helemaal gratis gebruiken.
Met onze speciaal ontwikkelde tool kan je alle boekhoudprogramma’s vergelijken. Je leest dan precies waar je op moet letten en hoe je het juiste boekhoudpakket voor jouw bedrijf kiest.